Lukáš MATEJKA

Lukáš Matejka v roku 2012 úspešne ukončil magisterský stupeň študijného programu Voľné výtvarné umenie na Fakulte výtvarných umení Akadémií umení v Banskej Bystrici, kde momentálne pôsobí ako interný doktorand. Akadémiu zastupuje aj ako delegát na Študentskej rade vysokých škôl Slovenska. Žije a tvorí v Trenčíne a Banskej Bystrici. V začiatkoch tvorby sa venoval najmä médiu maľby. Postupne však od statického prechádza cez pohyblivý obraz k interaktivite. S novými médiami pracuje intenzívne od roku 2006 v ateliéri Digitálnych médií - Doc. Michala Murina, ArtD. Pohráva sa s viacerými polohami digitálnych a interaktívnych médií. V jeho tvorbe dominuje práca s procesom, na ktorú sám kladie dôraz. Proces nadraďuje nad výsledok. Jeho umelecká tvorba sa špecifikuje najmä na súčasné formy vizuálneho umenia ako videoart, net-art, multimediálne projekty, vj, performance a interaktívne inštalácie. Techniku found footage pravidelne aplikuje do svojich videodiel. V širšom ponímaní sa zameriava na prienik súčasného umenia do pozornosti širokej verejnosti.

KREATÍVNE OBLASTI

Digitálne umenie

Interaktívne umenie

Výtvarné umenie

KONTAKT

Počas štúdia vytvoril diela, ktoré zarezonovali nielen na akademickej pôde. Najmä digitálne projekty ako multimediálny DVD-ROM Chuchvalec mixtape, alebo kritický net-artový projekt SNG Bratislava.sk, na ktorý v rámci PR bola prinútená reagovať aj Slovenská národná galéria.Lukáš Matejka je zakladateľom projektu Videoart match, ktorý konfrontuje európske študentské videá a videoart vo verejnom negalerijnom prostredí. V rámci projektu vydal 500 ks DVD a realizoval projekcie vo viacerých mestách. Matejka inicioval v roku 2009 vznik občianskeho združenia TRAKT,  v ktorom pôsobí ako predseda. Za 6 ročné pôsobenie ma jeho OZ za sebou viac ako 80 projektov. V roku 2015 sa stal zakladateľom Asociácie kreatívcov. Aktívne spolupracuje s medzinárodným filmovým festivalom Cinematik Pieštany, kde ako kurátor zostavil sekciu Videoart. Pre Štúdio tanca, Bábkové divadlo na rászcestí i Divadlo Pôtoň vytvoril digitálne projekcie k inscenáciám.

Zúčastnil sa na 35 domácich a medzinárodných výstavách, na viacerých workshopoch (ako účastník a neskôr ako lektor). Z množstva vyberám výstavy (Digital media v Bratislave, Velocypedia v Prahe, 7sedem dotykov a V Procese v Nitre, Face to face v Edmontone, UNFOLD v New Yorku). So svojimi video projektami sa predstavil a umiestnil počas štúdia na necelej stovke prevažne zahraničných festivalov v Štutgarte, Florencii, Valencii, Berlíne, Rige, Novom sade, Orebre, Marseille, Tel-Avive, Teheráne či na prvom videoart festivale v Sýrií). Medzi posledné umelecké projekty na ktorých Matejka intenzívne participoval patria intermediálny projekt pre Divadlo Drak v Hradci Králové a európsko-africký projekt Hopes & memories, ktorý mal po európskom turné svoje vyvrcholenie v Južnej Afrike.

BEHANCE.NET/AKJETAM

naspäť